İnşaat Mühendisliği Lisans Programı Ders İçerikleri (Ders Kodu, [Teori Uygulama Kredi AKTS], Ders Adı)

FIZ22115 [3 2 4 7] FİZİK I

Genel bilgiler, fiziksel büyüklükler, vektörler, tek ve iki boyutta hareket, hareket kanunları, dairesel hareket ve Newton kanunlarının diğer uygulamaları, iş ve kinetik enerji, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu, doğrusal momentum ve çarpışmalar, dönme, döndürme momenti, denge, basit harmonik hareket.

ING22101 [2 0 2 3] İLERİ İNGİLİZCE I

Bu program; dil öğretimi metin odaklı ve dört becerinin birbirleriyle entegre olmasından hareketle, meslek ile ilgili metinlerle öğrencilerin dile maruz kalmasını sağlamayı, metin üzerinden kelime bilgisini geliştirmeyi ve dil bilgisi kurallarına odaklanmayı kapsamaktadır. Okuma stratejileri, paragraf organizasyonu, günlük dil kullanımına yönelik çalışmalar, güncel konularda metinler, sözcük bilgisi geliştirme alıştırmaları.

INM22101 [2 0 2 3] İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

İnşaat Mühendisliği’nin tarihi, gelişmesi ve geleceği; İnşaat Mühendisliği eğitimi ve öğretimi, İnşaat Mühendisinin çalışma alanları; Mesleki sorumluluk, kanunlar ve yönetmelikler; İnşaat mühendisliği bilim dallarının tanıtılması, Sektör temsilcisi seminerleri ve teknik geziler.

KIM22115 [3 0 3 5] GENEL KİMYA

Temel kavramlar ve işlemler, temel kimya kanunları, atomun yapısı, çok elektronlu atomlar ve periyodik sistem, kimyasal bağ ve molekül yapısı, katılar, sıvılar ve gazlar, termokimya, kimyasal kinetik, kimyasal denge, asitler ve bazlar, elektrokimya, radyoaktivite

MAT22115 [3 2 4 7] MATEMATİK I

Fonksiyon kavramını ve özelliklerini kavrama ve uygulama, limit ve süreklilik, türev ve türev uygulamaları, integral ve integral uygulamaları, transandantal fonksiyonlar, integral teknikleri, L'Hopital kuralı ve uygulamaları, bir fonksiyonun maksimum ve minimum değerleri ve uygulamaları, belirsiz integral ve özellikleri.

INM22105 [2 2 3 4] TEKNİK RESİM

Derste kullanılacak çizim malzemelerinin tanıtılması ve kullanımı, Perspektif, Ölçek kavramı, Ölçülendirme kuralları, Plan ve kesit kavramı, Autocad’in tanımı ve çizim ortamı, Yığma ve betonarme binalara ait temel, döşeme, döşeme kaplamaları, merdiven ve merdiven korkulukları, kapı, pencere, çatı ve saçak gibi yapı elemanlarının 1/50 ölçeğinde çizilmesi.

FSM22ÜSA01 [2 0 2 2] TÜRK DİLİ I

Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi: Dil   Kültür münasebeti. Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki yeri. Türk dilinin gelişimi ve tarihi devreleri. Türk Dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları. Türkçe’de sesler ve sınıflandırılması. Türkçe’nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. Hece bilgisi. İmla kuralları ve uygulaması. Noktalama işaretleri ve uygulaması. Türkçe’de yapım ekleri ve uygulaması Türkçe’de isim ve fiil çekimleri. Zarfların ve edatların Türkçe’deki kullanılış şekilleri.

FSM22ÜSA02 [2 0 2 2] ATATÜRK İLKE ve İNKILAPLARI I

İnkılap, ihtilal, reform kavramlarının açıklanması. Osmanlı Devleti’nin yapısına kısa bir bakış. Osmanlı Devleti’ni kurtarma çabaları. Tanzimat ve Meşrutiyet dönemleri. Osmanlı Devleti’nin çöküş nedenleri. Türk Devriminin başlaması. İzmir’in işgali. Türk İhtilalinin başlaması. Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı. Kongreler dönemi. Amasya Genelgesi. Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi. Misak   ı Milli ve İstanbul’un işgali. T.B.M.M.’nin açılışı. Ulusal Devlete karşı doğan tepkiler, ayaklanmalar. Düzenli ordunun kuruluşu. Ulusal devletin iç ve dış siyaseti. Askeri cepheler ve savaşlar. Kurtuluş Savaşı’nın hukuksal sonuçları. Lozan Konferansı ve Antlaşması.

FIZ22116 [3 2 4 7] FİZİK II

Yük ve madde, elektrik alan, Gauss kanunu, elektrik potansiyeli, kapasitör ve dielektrikler, akım ve direnç, elektromotor kuvvet ve elektrik devreleri, manyetik alan, alternatif akım.

ING22102 [2 0 2 3] İLERİ İNGİLİZCE II

Bağlaçlar, sıfatlar ve belirteçlere ilişkin dilbilgisi takviyesi ve alıştırmaları, Yeniden yazma alıştırmaları, Paragraf planlama ve yazma alıştırmaları, Genel kültür geliştirmeye ve farklı dil kullanımları göstermeye yönelik güncel metinler Farklı öğrenme türlerindeki öğrencilere hitap edecek görsel ve işitsel metinler Hedef sözcüklerin kullanımını ve telaffuzunu geliştirici görsel ve işitsel alıştırmalar.

INM22122 [2 2 3 5] MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ I (STATİK)

Giriş ve temel ilkeler; Vektörler ve kuvvetler, Eşdeğer kuvvet sistemleri; Düzlemde denge; Maddesel noktaların dengesi; Rijit cisimlerin düzlemde dengesi; Düzlem taşıyıcı sistemler; Kafes sistemler, çerçeveler, makinalar, çok parçalı sistemler; Ağırlık merkezi; Kablolar; Rijit cisimlerin uzayda dengesi; Uzak kafes sistemler; Sürtünme; Virtüel iş yöntemi.

MAT22116 [3 2 4 7] MATEMATİK II

Diziler, seriler, vektörel hesap, çok değişkenli fonksiyonlar, limit, süreklilik, kısmi türev, zincir kuralı, doğrultu türevleri, maksimum ve minimum, Lagrange çarpanları yöntemi, Taylor formülü, iki ve üç katlı integraller, eğrisel integraller, yüzey alanı ve yüzey integralleri, uygulamalar.

MAT22126 [3 0 3 5] LİNEER CEBİR

Vektörler, Lineer denklemler ve Matrisler, Lineer Denklemlerin Çözümü, Vektör Uzayları ve Alt Uzayları, Diklik, Determinantlar, Özdeğerler ve Özvektörler.

FSM22ÜSA03 [2 0 2 2] TÜRK DİLİ II

Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması, kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi, yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar (makale, rapor, tebliğ vb.).

FSM22ÜSA04 [2 0 2 2] ATATÜRK İLKE ve İNKILAPLARI II

Siyasal Devrimin başlaması, Saltanatın kaldırılması. Cumhuriyet’in ilanı. Halifeliğin kaldırılması. 2224 anayasası. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurulması. Şeyh Sait Ayaklanması. Laiklik. Atatürk’e suikast girişim. Menemen olayı. Hukuk Devrimi, Eski hukuk ile yeni hukuk sisteminin karşılaştırılması. Medeni Kanun. Eğitim Kanunu, Yeni eğitim sistemi, Harf Devrimi. Ekonomi alanındaki reformlar. Diğer alanlardaki devrimler. Atatürk dönemi dış siyaset, Musul sorunu, Hatay sorunu. İsmet İnönü dönemi iç ve dış siyaset. Demokrat Parti dönemi. 27 Mayıs ve sonrası. İkinci dönem, ayrıca öğrencilere seminer çalışması yaptırılmaktadır.

INM22207 [3 0 3 5] İNŞAAT JEOLOJİSİ

Levha tektoniği ve depremler / Yerkabuğunu oluşturan maddeler / Kayaçların sınıflandırılması, kullanıldığı alanlar / Kayaçların ve süreksizliklerin mühendislik özellikleri  / Kütle hareketleri, kaya şevleri / Baraj-Tünel Jeolojisi /  Nükleer ve Rüzgar Enerji santralları ve temel yerleri seçimi / Mühendislik jeolojisi haritaları / Yeraltı suları /  Karstik yapılar / Drenaj / Çevre jeolojisi / Jeoloji-Mühendislik jeolojisi ve geoteknik etütler.

INM22223 [2 2 3 5] MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ II (DİNAMİK)

Maddesel noktaların kinematiği, doğrusal ve eğrisel hareket, maddesel noktaların kinetiği, iş ve enerji yöntemi, impuls ve momentum yöntemi, rijit cisimlerin kinematiği, rijit cisimlerin kinetiği, mekanik titreşimler

INM22225 [2 2 3 5] MUKAVEMET I

Giriş, kavramlar ve ilkeler, çubuk mukavemetinin esasları, atalet momentleri, iç kuvvet ve gerilme, şekil değiştirme, gerilme-şekil değiştirme bağıntıları (Hooke yasası), şekil değiştirme enerjisi, emniyet gerilmeleri, kırılma hipotezleri.

INM22241 [3 0 3 5] MALZEME BİLİMİ

Malzemeye giriş, malzemelerin iç yapısı, atomsal yapı, kristal yapılar; kristal türleri, kafes yapılar, kristal geometrisi, kristal doğrultular ve düzlemler, yapı kusurları; amorf yapılar, katı eriyikler, atomsal yayınım, malzemelerin mekanik özellikleri; gerilme, şekil değiştirme elastisite, elastik ve plastik davranış, gerilme-şekil değiştirme eğrileri, düktilite ve gevreklik, elastik modülün hesaplanması, sünme, gevşeme, tokluk, kırılma, yorulma, sertlik, güvenlik katsayısı, ısıl özellikler, sıcaklık ve ısı birimleri, ısı kapasitesi ve özgül ısı, sıcaklığı değiştirmek için gerekli olan ısı miktarı, genleşme, ısı transferi.

MAT22215 [3 2 4 6] DİFERANSİYEL DENKLEMLER

Diferansiyel denklem tanımı, birinci mertebeden diferansiyel denklemler, çözüm teknikleri ve çeşitli uygulamalar, yüksek mertebeden diferansiyel denklemler, belirsiz katsayılar metodu, diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, Laplace dönüşümleri, diferansiyel denklem sistemleri ve çözüm teknikleri.

BLM22290 [2 0 3 3] BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

Bilgisayar Organizasyonu / Algoritmalar / Programlama Dilleri ve Veri Yapıları: Bir görsel programlama dili

BLM22292 [0 2 1 2] BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA LABORATUVARI

Değişkenler / Atamalar / Operatörler / Veri Tipleri / Aritmetik İfade Uygulamaları; Koşul ve Döngü Yapıları Uygulamaları / Örnek Uygulamalar

INM22204 [3 0 3 4] ÖLÇME BİLGİSİ

Topografya hakkında genel bilgi, mesafe ve açı ölçümleri, kademeli seviye ölçümleri, direkt problem ve endirekt problem, alan ve hacim hesapları, koordinat hesapları, poligonasyon, nivelman, arazi ölçümlerinde kullanılan aletler

INM22226 [2 2 3 5] MUKAVEMET II

Çubuk mukavemetinde kullanılan hipotezler, bileşik mukavemet halleri, eksenel normal kuvvet ve eğilme momenti, eksantrik normal kuvvet, kesme kuvveti, kesmeli eğilme, elastik eğri: diferansiyel denklem yöntemi, Mohr yöntemi, konsol kiriş yöntemi, burulma, eğilmeli burulma hali

MUH22402 [3 0 3 5] MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

Mühendislik ekonomisine giriş, faiz ve para-zaman ilişkisi, alternatif değerlendirme yöntemleri, amortisman yöntemleri, fayda-maliyet analizi, enflasyon, yenileme analizleri, hassasiyet analizleri

INM22242 [2 2 3 5] YAPI MALZEMELERİ

Bağlayıcı malzemeler: kireç, alçı, çimento, agregalar, katkı maddeleri, beton mukavemetini etkileyen faktörler, taze ve sertleşmiş betonun özellikleri, beton karışım hesabı, beton üretimi, yapılarda kullanılan diğer alaşımlar, ahşap, çelik ve metaller, seramik malzemeler.

MAT22234 [3 0 3 4] İSTATİSTİK ve OLASILIK

Betimsel istatistik (verilerin toplanması, standartlaştırılması, grafiklerinin çizilmesi, tablolar yardımıyla özetlenmesi, aritmetik ortalama, varyans, kovaryans, korelasyon katsayısı), merkezi eğilim (aritmetik ortalama, medyan, mod, geometrik ve harmonik ortalama) ve yayılım ölçüleri (değişim aralığı, ortalama mutlak sapma, varyans, çeyrekler), çarpıklık ve basıklık katsayıları, Temel olasılık kavramları, Tahmin teknikleri (en küçük kareler yöntemi, maksimum benzerlik yöntemi), Regresyon ve korelasyon (basit regresyon, çoklu regresyon, basit korelasyon, kısmi korelasyon), Eğri uydurma ve yorumlanması, Hipotez testleri (ortalamanın testleri, varyansın testleri, tahmini parametrelerin testleri).

INM22300 [0 0 0 2] YAZ STAJI I

Stajlar, İnşaat Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları çerçevesinde, Yapı, Hidrolik, Ulaştırma ve Geoteknik alanlarında, şantiye (saha) ve büro türlerinde yapılabilir. 2 farklı dönemde, farklı alanlarda, en az 1 tanesi şantiye stajı olmak şartıyla, 30’ar günlük 2 adet staj yapılması zorunludur. Stajlar, kamu veya özel sektör iş yerlerinde yapılabilir. Staj, ilgili iş yerinde bilfiil çalışma yapılması ve bu çalışmaların staj defteri aracılığıyla raporlanması aşamalarını kapsar.

INM22351 [3 0 3 4] ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ

Ulaştırma mühendisliğinin tanıtımı, önemi ve gelişimi, ulaştırma türleri; kara ulaştırması- hava ulaştırması – su ulaştırması, ulaştırma türlerinin alt sistemleri, ulaştırma sistemlerinin işletme karakteristikleri, kapasite hesapları, ulaşım sistem tasarımı, ulaştırma planlaması, çevresel etkiler.

INM22361 [3 0 3 5] ZEMİN MEKANİĞİ

Zemin mekaniğinin tanımı, zeminlerin endeks özellikleri, zeminlerin sınıflandırması, permeabilite ve zeminlerde su akımı problemleri, zemin gerilmeleri, boşluk suyu basıncı ve efektif gerilmeler, konsolidasyon ve oturma hesapları, kayma mukavemeti ve deneyleri, Kompaksiyon.

INM22371 [3 0 3 5] AKIŞKANLAR MEKANİĞİ

Giriş. Birim sistemleri. Hidrostatik. Bir noktada basınç. Basınç kuvvetlerinin hesabı. Akışkanların kinematiği. Bir boyutlu akımların temel denklemleri (süreklilik, enerji ve impuls-momentum denklemleri). İdeal akışkanların bir boyutlu akımları. Gerçek akışkanların bir boyutlu akımları. İdeal akışkanların iki (üç) boyutlu akımları. Potansiyel akımlar. Gerçek akışkanların iki (üç) boyutlu akımları. Sınır tabakası kavramı. Boyut Analizi ve Benzeşim.

INM22381 [2 2 3 5] YAPI STATİĞİ I

Genel Bilgiler, yapı sistemleri, yükler, yapı statiğinde yapılan kabuller ve idealleştirmeler, kuvvet sistemleri, kuvvetler, yükler, mesnet tepkileri, iç kuvvetler, denge denklemleri, düzlem sistemlerin sabit yüklere göre hesabı, izostatik düzlem sistemler, dolu gövdeli sistemler, endirekt yüklü sistemler, kafes sistemler, sistemlerin hareketli yüklere göre hesabı, tesir çizgilerinin tanımı, izostatik sistemlerde yer değiştirme ve şekil değiştirme hesapları

INM22362 [3 0 3 4] TEMEL MÜHENDİSLİĞİ

Zemin etütleri ve arazi çalışmaları, toprak basıncı teorileri, dayanma yapıları, istinat duvarları, temel çukurlarının korunması ve destekleme sistemleri, temel zemini ıslahı, şevlerin stabilitesi, yüzeysel ve derin temeller, kazıklı temeller

INM22372 [3 0 3 5] HİDROLİK MÜHENDİSLİĞİ

Giriş ve temel kavramlar, boru hidroliği, çok hazneli boru şebekeleri, açık kanal hidroliğinde temel kavramlar, açık kanallarda üniform ve üniform olmayan akımlar, fiziksel modeller. geçis akımlarının hidroliğine giriş.

INM22382 [2 2 3 5] YAPI STATİĞİ II

Çubuklarda şekil değiştirmeler, enerji teoremleri, kesitlerin yer değiştirme ve dönmelerinin enerji yöntemleri ile hesabı, hiperstatik sistemlerin hesap Yöntemleri, Kuvvet Yöntemi/ hiperstatik sistemlerde yer değiştirmelerin hesabı, Yerdeğiştirme Yöntemi, Cross –Moment Dağıtma- Yöntemi, Tesir Çizgileri ve Elverişsiz Yüklemeler

INM22384 [2 2 3 5] BETONARME I

Betonarme elemanlar, döşeme, kiriş, kolon, temel, beton ve çelik, malzeme bilgisi, davranış eğrileri, çatlama, aderans, beton ve çeliğin beraber çalışması, kenetlenme, donatı ekleri, yükler, yüklerin birleştirilmesi, güvenlik, sınır durumlar, dikdörtgen kesitte basit eğilme, dengeli donatı, zayıf kuvvetli donatılı kesit, çift donatılı dikdörtgen kesit, tablalı kesit, basit eğilme, dikdörtgen kesitte M+N etkisi, karşılıklı etki diyagramları, dikdörtgen kesitte Mx+My+N etkisi, basit etriyeli ve fretli kolon, kesme kuvvetinin karşılanması, burulma etkisi, kesme kuvveti ile burulma etkisi, narin kolon davranışı, elastik hesap kabulleri, dikdörtgen kesitte elastik hesap, çerçeve, kolon-kiriş birleşimi, yeniden uyum ilkesi, konstrüksiyon bilgisi. Bir ve iki doğrultuda çalışan döşemeler, tasarım ve donatı detayları.

INM22386 [2 2 3 5] ÇELİK YAPILAR

Çelik malzemeye ve çelik yapılara ait genel bilgiler, çelik yapıda kullanılan birleştirme vasıtaları, çekme ve basınç çubukları, eksantrik basınca maruz çubuklar, dolu gövdeli kirişler, kiriş ekleri ve birleşimleri

INM22400 [0 0 0 2] YAZ STAJI II

Stajlar, İnşaat Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları çerçevesinde, Yapı, Hidrolik, Ulaştırma ve Geoteknik alanlarında, şantiye (saha) ve büro türlerinde yapılabilir. 2 farklı dönemde, farklı alanlarda, en az 1 tanesi şantiye stajı olmak şartıyla, 30’ar günlük 2 adet staj yapılması zorunludur. Stajlar, kamu veya özel sektör iş yerlerinde yapılabilir. Staj, ilgili iş yerinde bilfiil çalışma yapılması ve bu çalışmaların staj defteri aracılığıyla raporlanması aşamalarını kapsar.

MUH22401 [3 0 3 5] MÜHENDİSLİKTE İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞ SAĞLIĞI

İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Dünyadaki gelişimi, Ülkemizdeki gelişimi, İş güvenliği, İş sağlığı ve Çevre sağlığı-Halk sağlığı ilişkisi, Risk değerlendirme metotları, korunma politikaları, Mevzuattaki yenilikler

INM22497 [2 2 3 5] İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE TASARIM I

Döşeme hesapları, kiriş ve kolonlara ön boyut verilmesi, düşey yüklere göre çerçeve hesapları, deprem yüklerine göre hesap, kiriş kesit hesapları, kolon kesit hesapları, temel hesapları, çizimler: kat kalıp planları, temel planı, kiriş detayları, temel detayları.

INM22484 [3 0 3 5] BETONARME II

Düşey yükler altında tek ve çift doğrultuda çalışan kirişli plak döşemelerin, nervürlü döşemelerin ve kirişsiz plak döşemelerin iç kuvvetlerinin hesaplanması, boyutlandırılması ve projelendirilmesi. Deprem yönetmeliğine ait bilgiler ve bu yönetmeliğe göre betonarme yapılara etkiyen deprem etkilerinin, taşıyıcı sistem elemanlarındaki iç kuvvet dağılımlarının hesaplanması. Düşey yüklere ve deprem yüklerine maruz kalan yığma ve betonarme yapıların temellerindeki (duvaraltı temelleri, tekil temeller, elastik zemine oturan sürekli temeller, radye temeller) iç kuvvetlerin hesaplanması, boyutlandırılması ve projelendirilmesi. Merdiven sistemlerinin tanıtılması ve düşey yükler altında eğik ve sahanlık plaklarından oluşan merdiven sisteminin iç kuvvetlerinin hesaplanması, boyutlandırılması ve projelendirilmesi. İstinat duvarlarına ilişkin genel tanımlar, duvara etkiyen toprak itkilerine ve sürşarj yüklerine göre istinat duvarının kesitlerine ait iç kuvvetlerin hesaplanması, boyutlandırılması ve projelendirilmesi.

INM22498 [2 2 3 6] İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE TASARIM II

Her öğrenci danışmanıyla birlikte belirlediği bir konuda bitirme çalışması yapıp rapor halinde sunduğu çalışmayı jüri önünde savunacaktır.

INM22453 [3 0 3 5] DEMİRYOLU MÜHENDİSLİĞİ

Ulaştırmaya giriş: Ulaştırma sistemlerinin temel özellikleri / Ulaştırmaya giriş (devam); geçki araştırması ve sıfır poligonu / Plan, Boykesit, Enkesit; toprak işlerinin tanımı; toprak işi türleri: yarma ve dolgu / Zeminlerin türleri ve özellikleri; zeminlerin kabarması ve oturması; enkesit alanlarının hesaplanması / Hacim hesapları; kitleler diyagramının özellikleri / Kitleler diyagramında dengeleme; toprak işleri maliyeti / Demiryolunun tanımı; çeken ve çekilen demiryolu arabalarının türleri ve özellikleri / Yuvarlanma hareketi ve genel hareket denkleminin elde edilmesi; katarın hareketine karşı koyan direnim kuvvetleri / Katar hareketindeki evreler: hızlanma, sabit hızlı hareket ve yavaşlama / Boyuna eğim türleri; yatay kurp yarıçapının belirlenmesi; dever ve birleştirme eğrisi hesapları / Tek ve çift hatlı demiryollarında enkesit tipleri ve gabari boyutları; trafiğin gerektirdiği yolcu ve yük katarı sayılarının hesaplanması / Demiryolu üstyapısının özellikleri ve görevleri / Üstyapı elemanları: Ray, travers, bağlantı elemanları ve balast / Demiryolu üstyapısının tasarımı ve boyutlandırılması.

INM22472 [3 0 3 5] SU KAYNAKLARI

Su Kaynaklarının geliştirilmesi, akarsu morfolojisi, sediment taşınımı, akarsu düzenlemesi, taşkın kontrol yapıları, su kaynakları planlaması, bağlama, baraj, savak, enerji kırıcılar, su alma yapılarının analizi.

 

MULTİDİSİPLİNER MÜHENDİSLİK

BLM22332 [2 2 3 5] SEZGİSEL OPTİMİZASYON ALGORİTMALAR

Sezgisel eniyilemeye giriş; Sezgisel algoritmalarda temel kavramlar; Temel sezgisel arama ve eniyileme algoritmaları; Benzetimli tavlama algoritması; Tabu arama algoritması; Açgözlü rassal adaptif arama prosedürü; Üst sezgisel algoritmalar; Genetik algoritmalar; Karınca kolonisi algoritması; Hibrid sezgisel algoritmalar; Sezgisel algoritmaların tasarımı ve çıktıların istatistiksel analizi; Sezgisel eniyilemede güncel konular; Proje gerçekleme ve farklı problemler üzerinde uygulamalar.

BLM22372 [2 2 3 5] ROBOTİĞE GİRİŞ

Giriş, Temel Kavramlar; Robotların sınıflandırılması; Robot kinematiği; Robot dinamiği; Yörünge planlaması; Robot kontrolü; Robot sensörleri; Robot uygulamaları ve yazılımları.

BME22390 [2 2 3 5] PARAMETRİK TASARIM İLKELERİ

Tasarım fikrinin oluşması ve bu fikrin geliştirilmesi sürecinin uygulama projeleri ile işlenmesi. Tasarlanmak istenen objelerin iki boyut algısı ile ele alınması. Teknik çizim okuma ve üç boyut algısı oluşturma. Üç boyutlu objelerin parametrik yazılımda modellenmesi, catia parça tasarımı modülü.

EEM22324 [2 2 3 5] ELEKTRONİK ÖLÇME VE GÖSTERME TEKNİKLERİ

Elektrik mühendisliğinin temelleri ve faaliyet alanları, devre elemanları ve özellikleri, elektronik ölçme yöntemleri, algılayıcılar, veri toplama, değerlendirme, ölçme cihazlarının çalışma ilkeleri, dalga şekli ve resim gösterme cihazları, enerji kaynakları, elektriksel, termal ve mekanik büyüklüklerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi. Proje tasarım ve geliştirme.

 

ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSLER

INM19432 [3 0 3 5] YAPIM YÖNETİMİ ve İŞLETMESİ

Genel tanımlar ve yapı projelerinin incelenmesi, Yapı üretimi ile ilgili yasa ve yönetmelikler, İş alma yöntemleri, İş kabulleri, İş programları, Yapı üretim yöntemleri, Şantiye organizasyonunu ve büro işleri, Yapıda işçi sağlığı ve iş güvenliği, İş bitirme işlemleri, Proje değerlendirme ve maliyet analizleri, Metraj hesapları, Birim fiyat analizleri, Kaynak analizleri, Yapı maliyeti ve keşif işlemleri, Hakediş raporlarının hazırlanması

INM22433 [3 0 3 5] YAPI PLANLAMASI ve MALİYET ANALİZİ

Giriş, Proje idaresi, Genel yönetim, Örgütsel yönetim, Süresel planlama ve denetim, Süre ve maliyet planlama ve denetimi, Sözleşmelerin hazırlanması ve hukuki sorunların çözümü, Kayıt ve ödeme evrakının düzenlenmesi, Uygulama sorunları, İnşaat süre ve maliyet işlevleri, İnşaatta süresel planlama teknikleri, Süresel planlama metotlarının karşılaştırılması.

INM22434 [3 0 3 5] İNŞAAT MAKİNELERİ

Finansal analiz, sahip olma ve işletme maliyetleri, inşaat planlama makineleri ve metotları.

INM22435 [3 0 3 5] PROJE YÖNETİMİ ve PLANLAMA

Proje yönetimi ve proje başarısına etki eden önemli yönetim konuları hakkında bilgi vermek. • Proje yönetimi fonksiyonları hakkında temel bilgi sağlamak • Zaman yönetimi ve maliyet analizi konularında optimizasyon. • Proje yönetimine bağlı lineer programlama ve optimizasyon (kaynak ataması, zaman-maliyet dengesi) problemleri hakkında bilgi vermek.

INM22436 [3 0 3 5] PROJE YÖNETİMİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

Proje Yönetiminde Kullanılan Bilgisayar Programlarına giriş, CPM, PERT ve Kaynak Kısıtlı Proje Programlama Programları, Metraj, Keşif ve Hakediş programları.

INM22443 [3 0 3 5] BETON YAPILARIN DURABİLİTESİ

Doğal Taşlar, Agregalar, Bağlayıcı Malzemeler: Kireç, Alçı, Çimento, Puzolanlar, Katkı Maddeleri, Beton Mukavemetini Etkileyen Faktörler, Taze Betonun Özellikleri, Beton Karışım Hesabı, Beton Üretimi, Sertleşmiş Beton Özellikleri, Ahşap, Seramikler

INM22444 [3 0 3 5] İLERİ BETON TEKNOLOJİLERİ

Beton Teknolojisi, Yeni Gelişen Beton Malzemeleri, Katkı Maddeleri, Denetleme ve Kontrolü, Özel Üretim Teknikleri, Sıcakta ve Soğukta Beton Dökümü, Hazır Beton, Pompa Betonu, Püskürtme Betonu, Kendiliğinden Yerleşen Beton, Prepakt Betonu, Sualtı Betonu, Prefabrikasyonda Isıl İşlem Uygulaması, Yüksek Performanslı Beton, Hafif Beton, Ağır Beton, Yol ve Havaalanı Betonları.

INM22445 [3 0 3 5] MALZEME SEÇİMİ

Atomsal Yapı, Atomsal Diziliş, Kristal Yapılar, İç Yapı Kusurları: Amorf Yapı, Katı eriyikler, Atomsal Yayınım, Tane Sınırı, Dislokasyonlar, Mekanik Özelikler: Gerilme, Deformasyon, Elastisite, Elastik ve Plastik Davranış, Sünme, Gevşeme, Sertlik, Tokluk, Rezilyans, Boşluklu Malzemelerin Fiziksel Özellikleri: Yoğunluk, Özgül Ağırlık, Porozite, Hacimce Su Emme, Kapilarite, Permeabilite, Malzemelerin Termal Özelikleri: Isı İletkenliği, Isı Yayınımı, Termik Gerilmeler, Akustik Özellikler: Reverberasyon Süresi, Gürültü Kontrolü.

INM22446 [3 0 3 5] YAPILARDA SU YALITIMI

Gözenekli Ortam, Boşluk Yapısı, Boşluklu Ortamın Geometrik Özellikleri, Akışkanlar, Akışkanların Türü, Boşluklu Ortamda Su ve Buhar Hareketi, Yapıyı Etkileyen Su, Yalıtım Türleri, Rijit Yalıtım, Tabakalı Yalıtım; Basınçlı Suya Karsı Yalıtım, En Yüksek Su Düzeyinin ve Yapıyı Etkileyen Basınç Değerinin Hesaplanması, Malzemelerin Kalınlıklarının Belirlenmesi, Yalıtım Tabakasının Yeri, Basınçsız Suya Karsı Yalıtım, Yüzey ve Sızıntı Sularına Karsı Yalıtım, Yalıtım Sistemindeki Hasarların Değerlendirilmesi ve Giderilmesi.

INM22454 [3 0 3 5] TRAFİK MÜHENDİSLİĞİ

Giriş, trafik akımı ve öğeleri, trafik akımının ana bağıntıları, trafik akımının istatistiksel özellikleri, trafik etüdleri ve değerlendirmeleri, sayım ve gözlem yöntemleri, anket ve kestirim yöntemleri, kavşaklar, kaza noktaları, kavsak tasarımındaki etkenler, kavşak türleri ve kapasiteleri, sinyalizasyon yöntemleri, tek kavşak sinyalizasyonu, eşgüdümlü sinyalize ana yollar, sinyalize yol ağlarının sınıflandırılması, trafik işaretleri.

INM22455 [3 0 3 5] TÜNEL İNŞAATI

Giriş / Tünel ve Jeolojik Yapı / Zemin ve Ortamının Kaya Mühendislik Özelliklerine Genel Bakış / Tünel Projesinin Geometrik ve Teknik Özellikleri / Tünel Açma Yöntemleri / Tünellerde İşyeri Güvenliği ve Sağlığı / Tünel Proje Maliyetlerinin Hesaplanması.

INM22456 [3 0 3 5] KENT İÇİ ULAŞIM SİSTEMLERİ

Ulaştırma sistemlerine giriş ve ulaştırma kavram ve terimleri hakkında bilgiler / Kentsel mimari yapı ve ulaştırmaya etkileri / Kentiçi Ulaşım; geçmiş, bugün ve gelecek / Kentiçi ulaşım türleri, tarih ve kurgu / Özel araç kullanımı, otopark ve yol ağı, kentiçi toplu taşım sistemleri / Kentiçi ulaşımda arazi kullanımı, enerji tüketimi ve çevresel kaygılar / Kentiçi ulaşımda sürdürülebilirlik / Ulaştırmada talep yönetimi / Akıllı ulaşım sistemleri / Ulaşım talep tahmini ve dört aşamalı talep tahmin modeline giriş.

INM22463 [3 0 3 5] KAZISIZ TEKNOLOJİLER

Borular, Akıllı Borular, Boru Patlatma, Mikrotünel, Yüzey Kaplama, Robot Uygulamaları, Çevresel Etkiler

INM22464 [3 0 3 5] DERİN KAZILARA GİRİŞ

Derse giriş, Kompaksiyon ve sıkıştırılmış zeminlerin özellikleri, şartnameler; Toprak dolgu yapım yöntemleri ve arazide kontrolü; Zeminlerde su akımı, hidrolik geçirgenlik (permeabilite) ve belirlenme yöntemleri, akım kuvvetleri, akım ağları; Drenaj önlemleri ve tasarımı, filtre yapımı ve kriterleri; Şevlerde stabilite bozuklukları ve nedenleri, stabilite analizlerinin genel prensipleri; Şevlerin stabilitesi analiz yöntemleri ve zemin parametrelerinin seçimi; Karayolu dolguları, yumuşak zeminler üzerinde dolgular, oturmalar ve stabilite kontrolleri; Baraj dolguları, sızma ve erozyon problemleri, drenaj önlemleri, temel ve gövde stabilite analizleri, ani çekilme ve taşkın durumları; Derin kazılar, açık ve destekli kazılar, şaft kazıları ve aç-kapa kazıları; Yeraltı ve yerüstü sularına karşı korunma; Toprak basınçları ve destekli sistemlerin tasarımı; Derin kazılardan kaynaklanan zemin hareketleri ve çevre yapılar üzerindeki etkileri; Enstrümantasyon, deformasyonların ve gerilmelerin arazide ölçülmesi

INM22465 [3 0 3 5] YERALTI YAPILARI

Giriş, içerik, yöntem ve temel bilgiler. Dayanma yapıları, tarihçe, türler, görevleri. Toprak basınçları, çeşitli teoriler, dış yüklerin etkileri, silo basıncı, kemerlenme. Rijit dayanma yapıları, türler, imalat teknikleri, etkiyen kuvvetler, ön tasarım, imalat ile ilgili sorunlar. Donatılı zemin, donatı kavramı, donatılı zeminin mekaniği, imalat. Esnek dayanma yapıları, türleri, imalat teknikleri, etkiyen kuvvetler, hesap yöntemleri, tasarım. Ankrajlar, kullanım, hesap esasları, deneyler. Tüneller, yapım yöntemleri, destekleme kavramı. Püskürtme beton destek, çelik destek, stabilitenin ankrajlarla sağlanması, destek hesabı. İncelenen konularla ilgili uygulama örnekleri ve bunlar üzerine tartışma. Genel değerlendirme.

INM22466 [3 0 3 5] GEOTEKNİK DEPREM MÜHENDİSLİĞİ

Depremler / Yer hareketi parametreleri / Zeminlerin depremler etkisinde gerilme, şekil değiştirme ve mukavemet özellikleri / Zemin davranış analizleri / Sıvılaşma / Sismik şev stabilitesi / Geoteknik tasarımla ilişkili deprem yönetmelikleri / Sismik mikrobölgeleme

INM22473 [3 0 3 5] HİDROLOJİ

Hidrolojiye Giriş / Buharlaşma, Terleme ve Sızma / Yağış / Yüzeysel Akış / Yağış-Akış ilişkisi / Birim Hidrograf metodu / Sentetik Birim Hidrograf Metotları / Taşkın Debilerinin Tayini / Taşkın Öteleme / Kaynak Tipleri / Akifer Tipleri / Yeraltısuyu Hidroliği / Kuyu Hidroliği.

INM22474 [3 0 3 5] SU TEMİNİ ve ÇEVRE SAĞLIĞI

Su temini, drenaj ve atıksu için sistem planlaması ve tasarımı. Yağış ve yüzeysel akış, su temini ve atıksu sistemleri ile sistem elemanları, nüfus hesapları su ihtiyacı, atıksu debisi kuyu ve dren ile yeraltı suyu alma yapıları.

INM22475 [3 0 3 5] HİDROLİKTE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

Konu Tarihçesi. Genel Akım Karakteristikleri. Nehir Hidroliği, Su Yüzü Hesaplamaları. Kararsız Akım, Taşkınlar, Dalga Kavramları, Örnekler. Froude Ölçekleme Kanunları. Su Yüzü Profil Hesapları, Hidrolojik Öteleme Metodları, HEC-RAS, 1D Öteleme Esasları. Taşkınlar, Açık Şema, Çözüm Örneği, Uygun Yazılımlar. Yağmur Suyu Drenaj Tasarımı: Havzalar, Yağmur Suyu Drenajı Uygulamaları, Uygun Yazılımlar (STORM-CAD). Hidrolojik Modelleme: Hidrolojik Çevrim, Deterministik, Dağılım ve Fiziksel Tabanlı Modelleme, Uygun Yazılımlar (MIKE). Menfez Hidroliği, Giriş Çıkış Kontrolleri, Uygun Yazılımlar (FLOW MASTER). Basınçlı Boru Sistemleri: Pompalar Vanalar, Uygun Yazılım (Water CAD). Taşkın Erken Uyarı Sistemleri: Tasarım ve Işletme. Hidrolik ve Hidrolojik Ölçme, Veri Transferi ve Kontrolu Sistemleri, Veri Tabanları.

INM22476 [3 0 3 5] KIYI HİDROLİĞİNE GİRİŞ

Genel Bilgiler / Dalga Mekaniğine Giriş / Dalga İklimi ve İstatistiği / Kıyı Koruma Yapıları / Kıyı Yapılarında Dalga Yükleri / Dalgakıranlar / Denizaltı Boru Hatları.

INM22481 [3 0 3 5] İLERİ YAPI STATİĞİ

Yapı malzemelerinin gerilme-şekil değiştirme özellikleri ve bünye bağıntıları, yapı sistemlerinin hesap esasları, malzeme bakımından lineer olmayan sistemler, lineer olmayan şekil değiştirmelerin yayılı olması hali, lineerleştirme teknikleri, lineer olmayan şekil değiştirmelerin yayılı olmaması hali, plastik mafsal kavramı, limit yük hesabı, Açı Yöntemi, geometri değişimi bakımından lineer olmayan sistemler, II. Mertebe teorisi, burkulma yüklerinin hesabı, tesir çizgilerinin çizimi.

INM22482 [3 0 3 5] SONLU ELEMANLARA GİRİŞ

Çubuk denklemleri, iç ve dış kuvvetlerin işi, potansiyel ve kinetik enerji, şekil fonksiyonu, hareket denklemi, uzama elemanı, burulma elemanı, eğilme ve çerçeve elemanları, elastik stabilite, yapı mühendisliğinde paket program uygulaması.

INM22483 [3 0 3 5] YAPI DİNAMİĞİNE GİRİŞ

Dinamik problemin özellikleri, ayrıklaştırma yöntemi, tek serbestlik dereceli sistemler, sönümsüz titreşim, sönümlü serbest titreşim, kritik sönümlü titreşim, kritik altı sönümlü titreşim, harmonik ve periyodik yük altında titreşim, darbe yükü etkisindeki sistem, genel değişim gösteren yük altındaki sistem, Rayleigh yöntemi, çok serbestlik dereceli sistemler, sönümsüz serbest titreşim, mod şekilleri, zorlanmış titreşim, modal birleştirme, Rayleigh yöntemi, Stodola yöntemi, deprem etkisinde tek serbestlik dereceli sistem, deprem spektrumları, deprem etkisi altında çok serbestlik dereceli sistemler, modal birleştirme yöntemi

INM22485 [3 0 3 5] ÖNGERİLMELİ BETON

Öngermede kullanılan yapısal malzemeler; öngerme teknikleri: dıştan öngerme, içten (kablolu) öngerme: önceden germe, sonradan germe; patent öngerme teknikleri; öngerilme kayıpları; öngerilmeli beton hesap yöntemleri: işletme koşullarında hesap, son limit durum tahkikleri (dikdörtgen ve T-kesit hâlleri); kesme kuvvetlerine göre hesap ve tahkikler; kesme-kayma donatısı hesabı; öngerilmenin mutlak minimumu ile kablo geçiş bölgesinin belirlenmesi; kompozit kesitlerde öngerilme kuvveti; kablo teşkili; öngerme uygulamasının kontrolü; ölçme hatâları ve giderilmesi; sürekli (hiperstatik) yapılar; öngerilmeden ileri gelen hiperstatik iç kuvvetlerin hesabı.

INM22486 [3 0 3 5] ÇELİK YAPILAR II

Giriş – Çelik Yapıların Tarihçesi / Çelik Yapıların Kullanılma Alanları / Kolon ve Kolon Ekleri / Kiriş Mesnetleri / Pandül Kolon Başları / Kolon – Kiriş Birleşimleri / Kolon Ayakları / Kolon Ankrajları / Sünekliği Normal Çerçeveler ve Çerçeve Köşeleri.

INM22487 [3 0 3 5] AHŞAP YAPILAR

Ahşap Malzemeye ait Genel Bilgiler, Ahşap Yapıda Kullanılan Birleştirme Vâsıtaları, Çekme ve Basınç Çubukları, Eksantrik Basınca Mâruz Çubuklar, Basit ve Birleşik Kirişler, Kafes Kirişler.

INM22488 [3 0 3 5] YAPI MÜHENDİSLİĞİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

İnşaat mühendisliğinde paket program kullanımı, sistem modellemesinde temel varsayımlar, perde-çerçeve sistemlerin modellenmesi, idealleştirmeler, matris yer değiştirme yöntemi ve sonlu elemanlar yöntemi(özet), düğüm noktası ve elemanlar, serbestlik dereceleri, kabuk ve çerçeve elemanlarda iç kuvvetler ve pozitif yönleri, SAP 2000 programının grafik ortamı, menülerin tarifi, yeni model oluşturmak veya mevcut modele ilaveler, uygulamalar.

INM22489 [3 0 3 5] DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

Deprem oluşum teorileri; Faylar, Faylanma ve plaka tektoniği; Deprem dalgaları; Büyüklük ve şiddet; Deprem yer hareketinin ölçülmesi; Deprem yer hareketi; Deprem yanıt spektrumları; Serbest ve zorlanmış titreşim; Tek ve çok serbestlik dereceli sistemlerin yanıtları; Yanıt spektrumu yöntemi; Modal birleştirme; Yapı elemanlarının ve birleşim noktalarının deprem davranışı; Plastik mafsallar; Kapasiteye dayalı tasarım; Depreme dayanıklı yapı tasarımı ilkeleri; Deprem yönetmelikleri; Sınır durumlar; Süneklik kavramı; Eşdeğer deprem yükü yöntemi; Modal çözümleme; Dinamik çözümleme; Deprem hasarları ve hasar çeşitleri; Hasarın belirlenmesi ve değerlendirilmesi; Yapıların onarım ve güçlendirme teknikleri; Yapısal performansın değerlendirilmesi ve yapısal güvenlik.